Συνέντευξη του προέδρου Γιώργου Πετράκη στα Κρητικά Νέα

O Γιώργος Πετράκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Χανιά και είναι 48 ετών. Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Metropolitan του Λονδίνου με μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Kentucky των ΗΠΑ. Εργάζεται στην Εθνική Τράπεζα, ενώ παράλληλα είναι ιδρυτής, πρόεδρος και χοροδιδάσκαλος του Λαογραφικού Ομίλου “Κρήτες”. Έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος του ΔΣ της Παγκρητίου Ενώσεως. Είναι παντρεμένος με τη Ροδάνθη Μακράκη και έχουν δύο κόρες

Ακολουθεί η συνέντευξη του προέδρου Γιώργου Πετράκη


Σας γνωρίζουμε από την αδιάλειπτη παρουσία σας τα τελευταία 20 χρόνια στα κρητικά πολιτιστικά δρώμενα της πρωτεύουσας από διάφορα μετερίζια και φέτος μας «ξανασυστήνεστε» υπό την ιδιότητά σας ως υποψήφιος πρόεδρος της Παγκρητίου Ενώσεως. Πείτε μας λίγα λόγια για τη μέχρι τώρα πορεία σας.

Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ανδρώθηκα στο νησί μας. Ξεκίνησα να χορεύω από 5 ετών, οπότε η πρώτη σκέψη μου όταν μετοίκησα από τα Χανιά στην Αθήνα το 2003, ήταν να ενταχθώ σε ένα κρητικό σωματείο. Tα πρώτα μου χορευτικά βήματα στην Αθήνα, τα έκανα στο “Κέντρο Κρητικού πολιτισμού” του Θοδωρή Τσόντου. Έπειτα εντάχθηκα στο Λαογραφικό Όμιλο “Κουρήτες”, με δάσκαλο το Μανώλη Παττακό, ο οποίος με βοήθησε να κρατήσω μέσα μου αναμμένη τη φλόγα της παράδοσης.

Η αγάπη μου για το χορό, με οδήγησε, σα φυσική θαρρώ εξέλιξη, στη χοροδιδασκαλία. Ξεκινώντας από το από το Σύλλογο Φρε Αποκορώνου, συνέχισα στην Ένωση Κρητών Γλυφάδας και εν τέλει στο Λαογραφικό Όμιλο «Κρήτες», όπου ίδρυσα και διδάσκω έως σήμερα.

Το 2010 εκλέχτηκα για πρώτη φορά στο Δ.Σ. της Παγκρητίου Ενώσεως και έκτοτε οι κρητικοί της Αττικής με τιμούν με την ψήφο τους, κατατάσσοντάς με στις πρώτες εκλόγιμες θέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου.

Μια ομάδα στελεχών της Παγκρητίου, διαβλέποντας την ανάγκη ανανέωσης του μεγάλου Σωματείου μας, μου πρότειναν να προχωρήσουμε μαζί, δεδομένης της εμπειρίας μου, ως ήδη πολυετούς ενεργού μέλους του ΔΣ, αλλά και λόγω της ενεργούς και αδιάλειπτης επί μία εικοσαετία παρουσίας μου και προσφοράς μου στα κρητικά δρώμενα της πρωτεύουσας.

Η Παγκρήτιος είναι ένα Ιστορικό Σωματείο. Πιστεύεται ότι υπάρχουν προοπτικές βελτίωσης στην επικοινωνία του με του Κρητικούς της Αττικής;

Η Παγκρήτιος Ένωσης είναι ένα ιστορικό Σωματείο που χρειάζεται όμως να εναρμονιστεί με τα νέα δεδομένα της σύγχρονης πραγματικότητας και να μην εμμένει εγκλωβισμένη σε τακτικές και επιλογές, που κάθε άλλο παρά εναρμονίζονται με το σήμερα, αφήνοντας, φοβούμαι, έκθετα τα μέλη της έναντι των αναγκών, που διαρκώς ανακύπτουν. Χρειάζεται να προσελκύσει νέα μέλη και ιδιαίτερα νεαρής ηλικίας αλλά και να αξιοποιήσει ενεργά τα υπάρχοντα νεότερα στελέχη της, που είναι βέβαιο ότι θα καταφέρουν με την «φρέσκια» οπτική τους να την οδηγήσουν σε πιο δημιουργικά μονοπάτια.

Τα τελευταία χρόνια η Παγκρήτιος έχει μια φθίνουσα αριθμητική πορεία, σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή. Από 12.000 μέλη που ψήφιζαν πριν από 20 χρόνια, έφτασαν να προσέλθουν στις κάλπες το 2018 μόνο 4.169 άτομα. Αυτό για μας είναι ένα ηχηρό μήνυμα ότι κάτι δεν γίνεται σωστά, ότι δεν αντιλαμβανόμαστε τον παλμό της εποχής και ότι ενδεχομένως οι πρακτικές που ακολουθήθηκαν και στις οποίες αδικαιολόγητα ενέμεινε η Παγκρήτιος τα προηγούμενα χρόνια, να μην ήταν οι απολύτως ενδεδειγμένες.

Και αυτό είναι το στοίχημα που ευελπιστούμε να κερδίσουμε: η συσπείρωση των μελών της, ώστε ενωμένα να παράγουν πολιτισμό και να την οδηγήσουν σε νέα εποχή, απαλλαγμένη από άγονες τακτικές του παρελθόντος.

Αν εκλεγείτε ποια είναι τα σημεία που αρχικώς θα εστιάσετε;

Το Σωματείο μας πρέπει να ανοίξει διάπλατα τη μεγάλη αγκαλιά του και να επιτρέψει την εγγραφή νέων μελών και συγκεκριμένα των Κρητικών τρίτης γενιάς. Να έχει ποιοτικές δράσεις, ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας προς όλες τις κατευθύνσεις και να δώσει βήμα και φωνή σε όλα ανεξαιρέτως τα μέλη της. Έτσι μόνο θα έχουμε μία Ανεξάρτητη Παγκρήτιο, παραγωγική και δημιουργική και επομένως ελκυστική προς τους νέους. Θα επανεξετάσουμε τις αρμοδιότητες και προτεραιότητές μας, πάντα με αξιοκρατικά κριτήρια, δίνοντας έμφαση στις ικανότητες και δεξιότητες όσων έχουν τη διάθεση να προσφέρουν.

Επίσης η συσπείρωση και η ενότητα των μελών απ΄ την οποία ξεκινάμε ευθύς αμέσως καλώντας να συνταχθούν μαζί μας συμπατριώτες, ανεξαρτήτως ιδεολογικών καταβολών, με μόνο γνώμονα τη διαφύλαξη και προαγωγή της πολυδιάστατης κρητικής κληρονομιάς και παράδοσης.

Με ποιο τρόπο θα προεδρεύσετε στο ΔΣ της Παγκρητίου

Πιστεύω ακράδαντα πως η Παγκρήτιος δεν είναι μόνο ο Πρόεδρος αλλά σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο και κατ’ επέκταση όλα τα ενεργά μέλη της. Δεν πρεσβεύω το συγκεντρωτισμό, αντιθέτως τάσσομαι σαφώς υπέρ της ομαδικής δουλειάς και του δίκαιου και στοχευμένου καταμερισμού εργασιών και ευθυνών. Ο Πρόεδρος οργανώνει και εμπνέει την ομάδα ούτως ώστε όλα τα μέλη της να συνεισφέρουν ισότιμα και να μοιράζονται δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Προσωπικός μου στόχος αλλά και στόχος της ομάδας, που με τιμά με την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία της, είναι μέσα από την ενότητα και την επίμονη δουλειά, να ξαναδώσουμε στην Παγκρήτιο τη θέση και την αίγλη που της αρμόζει, απαλλαγμένη από μικροπολιτικές και παλαιομοδίτικες νοοτροπίες και αγκυλώσεις.

Κλείνοντας θα θέλατε να μας πείτε ποιοι παράγοντες σας ώθησαν να διεκδικήσετε την Προεδρία της Παγκρητίου Ενώσεως;

Η αγάπη μου για την Κρήτη και την παράδοσή της είναι οι βασικοί παράγοντες. Είναι γεγονός, ότι η πολυετής εμπειρία μου στα πολιτιστικά δρώμενα της Κρήτης αλλά και η θητεία μου ως Αντιπρόεδρος της Παγκρητίου, μου επιτρέπουν να οραματίζομαι μια Νέα Παγκρήτιο, πιο κοντά στους κρητικούς της Αθήνας, που θ’ αφουγκράζεται και θα προασπίζει τόσο τις δικές τους ανάγκες, όσο και κυρίως, την ανάγκη διαφύλαξης και προαγωγής της κρητικής παράδοσης.

Αυτές οι εκλογές είναι κομβικές για το «αύριο» του Σωματείου. Είμαι απολύτως σίγουρος, πως οι συνεργάτες μου κι εγώ, με ταπεινότητα και ισχυρό αίσθημα ευθύνης, είμαστε σε θέση να οδηγήσουμε την Παγκρήτιο σε μια νέα εποχή, αντάξια της ιστορίας της αλλά και των προσδοκιών όλων σας. Και γι’ αυτό σας θέλουμε όλους δίπλα μας συναγωνιστές σ’ αυτό το απαιτητικό έργο, που μόνο μαζί θα φέρουμε εις πέρας.

Εγώ και οι συνεργάτες μου «σηκώνουμε τα μανίκια μας» για να χτίσουμε, μαζί με όλους εσάς, που θα μας τιμήσετε με την συμπόρευσή σας, την Παγκρήτιο που θα σταθεί αντάξια των περιστάσεων και της ιστορίας της, την Παγκρήτιο όλων μας, απαλλαγμένη από μικροπολιτικές και άγονες τακτικές του παρελθόντος,

Κρατάμε και αναδεικνύουμε τα μέχρι τα θετικά στοιχεία της πορείας και προχωράμε στην Παγκρήτιο της ανανέωσης, της δράσης και της δημιουργίας.

Σας ευχαριστώ και σας καλώ δίπλα μου. 

Η συνέντευξη του προέδρου Γιώργου Πετράκη στα Κρητικά Νέα
Η συνέντευξη του προέδρου Γιώργου Πετράκη στα Κρητικά Νέα
Κοινοποίηση
© 2024 Nea Pagritios. All rights reserved.
Created by Antonis Papadakis.